Om Föreningen

Föreningen Försvara Elefanterna grundades i november 1989 av de två eldsjälarna Elisabet Peterzen och Hans Gerdien.

Medlemsantalet växte snabbt och Elisabet knöt internationella kontakter bland annat i Afrika.1991 hade medlemsantalet stigit till 800 medlemmar. En medlemstidning började ges ut. Föreningen tog kontakter på hög nivå med dåvarande miljöminister Anna Lindh och Zimbabwes ambassadör. Vi engagerade oss för Skansens elefanter, för att förhindra att de såldes till ett zoo i England, utan framgång. Kontakt knöts med Soraida Salwala, grundare av Friends of the Asian Elephant i norra Thailand, som driver världens första elefantsjukhus.

Tjuvjakten på elefanter och noshörningar i Afrika ökade under 90-talet på grund av efterfrågan på elfenben från Asien. Genom beslut i CITES att uppgradera elefanternas skyddsbehov minskade tjuvjakten under några år men har senare ökat igen.

Vi stöder kontinuerligt David Sheldrick Wildlife Trust i Kenya (barnhem för föräldralösa elefantkalvar) och Friends of the Asian Elephants elefantsjukhus i norra Thailand.  Vi har sponsrat första-hjälpenkurs för parkvakter i Kenya och bidragit till ett flygplan för övervakning av nationalparker från luften. 2015 bidrog vi till en vattenpump för elefanter och andra vilda djur i SanWild i norra Sydafrika samt utbildning av polishundar för sökande av tjuvjägare i Kenya. Vi har också bidragit till att köpa loss noshörningar avsedda för troféjakt i Sydafrika och att ge dem ett skyddat liv med stora områden att röra sig på.

Vi behövs utan tvekan! Medlemsantalet har tyvärr minskat och ligger för närvarande runt 350. Vi arbetar på att åter synas mer och hitta nya medlemmar som vill vara med och bidra till elefanternas och noshörningarnas möjlighet att överleva i världen. Trots det relativt låga antalet medlemmar har våra intäkter oftast legat runt 100.000 – 150.000 SEK per år och vissa år på senare tid betydligt högre än så. Vi är glada åt att kunna skicka alla pengar, utom det som går åt för våra tidningar och nyhetsbrev, till de projekt vi väljer att stödja.

Föreningen drivs helt ideellt och arbetet med tidningar, hantering av ekonomin och alla externa kontakter sköts av styrelsen på fritid. Vi har också några engagerade medlemmar som hjälper till med hemsidan och tidningen.

Styrelsen består för närvarande av åtta personer samt en suppleant:

China Platou, ordförande
Carina Malmberg, kassör